Demonstratie-project: Een toekomstbestendige melkgeiten- en melkschapenhouderij. Het kan!
Op 23 februari 2024 trad het Stikstofdecreet (voluit: het decreet over de Programmatische Aanpak Stikstof – PAS) in voege. Dit decreet zal de komende jaren een grote invloed op de veehouderij uitoefenen. Veehouders met varkens, rundvee en pluimvee kregen nu al een PAS-referentie 2030 en de verplichting om hun stikstofuitstoot tegen 2030 drastisch te verlagen. Ze kunnen dit doen door ofwel hun dierenaantal te verminderen ofwel een (of meerdere) maatregelen te kiezen uit de PAS-lijst, een lijst met goedgekeurde emissiereducerende maatregelen.
De sector van de melkgeiten en melkschapen ontspringt – voorlopig althans – even de dans… Hier is nog geen reductieverplichting van kracht. Toch zal er ook in deze sector al rekening worden gehouden met de stikstofuitstoot bij het aangeven van nieuwe vergunningen. Bovendien vermeldt het stikstofdecreet dat er – wanneer de natuurdoelstelling onvoldoende worden behaald – in de toekomst verstrengingen kunnen optreden. Als dit zou gebeuren, is het problematisch dat er op de PAS-lijst géén enkele goedgekeurde maatregel staat voor de melkgeiten- en melkschapensector…
Een voorbereid man of vrouw is er twee waard. Met een nieuw demonstratie-project ‘Een toekomstbestendige melkgeiten- en melkschapenhouderij. Het kan!’ willen Vlaamse Schapenhouderij (VSH vzw) en Animal Welfare Solutions (AWS), met steun van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij en de Europese Unie de lacunes in kennis opvullen. We willen samen met de professionele melkgeiten- en melkschapensector op zoek gaan naar haalbare en effectieve stikstofreducerende maatregelen. Dit zullen we doen door discussiemomenten, webinars en (binnen- of buitenlandse) studiebezoeken te organiseren. Ook de praktische haalbaarheid en de betaalbaarheid van mogelijke maatregelen of technieken zal de nodige aandacht krijgen.