Agenda

24 januari 2025

Startuur: 14u
Locatie:

Geitenbedrijf 't Goerenhof / Kaasmakerij Karditsel, Goeslaerstraat 33, 3560 Lummen


Organisator: Vlaamse Schapenhouderij (VSH vzw) en Animal Welfare Solutions (AWS)

Discussienamiddag Stikstofreductie bij melkgeiten en melkschapen op 24 januari 2025

Er viel niet naast te kijken in de media: op 23 februari 2024 trad het Stikstofdecreet (voluit: het decreet over de Programmatische Aanpak Stikstof – PAS) in voege. Dit decreet zal de komende jaren een grote invloed op de veehouderij uitoefenen. Veehouders met varkens, rundvee en pluimvee kregen nu al een PAS-referentie 2030 en de verplichting om hun stikstofuitstoot tegen 2030 drastisch te verlagen. Ze kunnen dit doen door ofwel hun dierenaantal te verminderen ofwel een (of meerdere) maatregelen te kiezen uit de PAS-lijst, een lijst met goedgekeurde emissiereducerende maatregelen.

 

De sector van de (melk)geiten en (melk)schapen ontspringt – voorlopig althans – even de dans. Hier is nog geen reductieverplichting van kracht. Toch zal er ook in deze sector al rekening worden gehouden met de stikstofuitstoot bij het aanvragen van nieuwe vergunningen. Bovendien vermeldt het stikstofdecreet dat er – wanneer de natuurdoelstellingen onvoldoende worden behaald – in de toekomst verstrengingen kunnen optreden. Als dit zou gebeuren, is het problematisch dat er op de PAS-lijst géén enkele goedgekeurde maatregel staat voor de melkgeiten- en melkschapensector.

 

Een voorbereid man of vrouw is er twee waard. Met een nieuw demonstratieproject ‘Een toekomstbestendige melkgeiten- en melkschapenhouderij. Het kan!’ willen Vlaamse Schapenhouderij (VSH vzw) en Animal Welfare Solutions (AWS), met steun van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij en de Europese Unie de lacunes in kennis opvullen. We willen samen met de professionele melkgeiten- en melkschapensector op zoek gaan naar haalbare en effectieve stikstofreducerende maatregelen. Dit zullen we doen door discussiemomenten, webinars en (binnen- of buitenlandse) studiereizen te organiseren. Ook de praktische haalbaarheid en de betaalbaarheid van mogelijke maatregelen of technieken zal de nodige aandacht krijgen. Het project is gestart op 1 oktober 2024 en loopt over een periode van twee jaar, tot en met 30 september 2026.

 

We hechten veel belang aan inbreng uit de sector zelf: zo zijn de kosten van mogelijke maatregelen van belang, de baten (hoeveel reductie valt er te verwachten?), maar ook de tijdsinvestering voor de veehouder. We nodigen je graag uit op een discussienamiddag op vrijdag 24 januari, van 14u tot 16u. Deze zal doorgaan op geitenbedrijf ‘t Goerenhof / kaasmakerij Karditsel.  

 

Wat kan je verwachten?

  • Een informele discussienamiddag onder collega’s. We voorzien geen externe sprekers. Het is de bedoeling om onderling kennis en meningen uit te wisselen. Idealiter definiëren we gezamenlijk een aantal pijnpunten of lacunes, waarmee de projectuitvoerders verder aan de slag zullen gaan. Wij verwachten van iedereen een respectvolle omgang met elkaar.
  • Om de discussie enigszins te sturen, zullen we vertrekken vanuit een aantal vragen, die we stellen via Kahoot. Het enige wat je nodig hebt om hier interactief aan te kunnen deelnemen, is een gsm waarmee je met internet kan verbinden.
  • Wij voorzien drank en een versnapering.
  • Een gezellige omgeving wordt ons aangeboden door Koen Vanroye en het team van Karditsel

 

Praktisch

  • Locatie: Geitenbedrijf ‘t Goerenhof / kaasmakerij Karditsel, Goeslaerstraat 33, 3560 Lummen
  • Tijdstip: vrijdag 24 januari 2025, van 14u tot 16u
  • Inschrijving: gratis, mits aanmelding via info@vsh.be