Nieuw Demo-project

Het demo-project Ziekten van A(bortus) tot Z(woegerziekte) – preventieve gezondheidszorg bij kleine herkauwers werd opgestart.

Demo-project Schapenhouder zkt rendabiliteit

In het demo-project ‘ Schapenhouder zoekt rendabiliteit !’ is het de bedoeling de Vlaamse schapenhouders meer inzicht te verschaffen in de foktechnische en markt-factoren die de rendabiliteit van een slachtlamproducerend bedrijf beïnvloeden . Basisinfo wordt verzameld via een ruime bevraging van schapenhouders , via een inzicht in bestaande managementsprogramma’s en nadien volgt  de actualisatie van een rendabiliteitsmodel en ontwikkelen van een berekeningstool. Wisselwerking met de sector zal  lopen via discussiesessies, via beschikbaar stellen van een registratiepakket en via nieuwsbrieven, websites en studiedagen .

 

Het schaap, partner op het platteland voor landschap en natuurbeheer

Enkele maanden terug werd in het kader va het Vlaams plattelandsbeleid het project ‘Het schaap, partner op het platteland voor landschaps- en natuurbeheer’ goedgekeurd. Promotor is de vzw Vlaamse Schapenhouderij (VSH), onze partners zijn vzw Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ), KU Leuven campus Geel en het Eigen Vermogen van INBO, het Instituut voor Natuur- en Bosbouwonderzoek. In dit project wordt aan de hand van 12 werkpakketten dieper ingegaan op de specifieke problematieken eigen aan beheer en worden voorstellen voor praktische beheersinstrumenten uitgewerkt. Er is ook aandacht voor dierengezondheid, dierenwelzijn en impact op de biodiversiteit.

Dag van het schaap 2013

Op 15 september 2013 ging in ‘t Klokhof in Wingene de Dag van het Schaap door. Een prachtige,maar koude dag bracht veel mensen op de been om een kijkje te komen nemen. Een groot aantal schapenrassen werden tentoongesteld, border collies en hun baasjes toonden ons wat schapendrijven was, er werden een scheerdemonstraties gehouden, de jeugd leerde vilten… kortom er was vanalles te doen. Wie honger had kon genieten van echte Hot Sheep, een hotdog maar met merquezeworsten.
Beelden zeggen dikwijls meer dan woorden, daarom enkele mooie sfeer foto’s.